Selecteer een pagina

Ga je mee op ontdekking in China?

Vorige maand ben ik op-en-neer naar China geweest. Wat een bijzonder land en bijzondere ervaringen en inzichten heb ik daarop gedaan. Zo bijzonder dat ik die ook graag even met je deel.

Het Chinese-ontwikkel-DNA.

De reden van mijn bezoek aan China was om Huawei te bezoeken. In een week tijd hebben we een Huawei fabriek, R&D-afdelingen en een aantal grote projecten bezocht. In één woord overweldigend. Nog niet eerder heb ik een IT-bedrijf gezien wat zoveel investeert in R&D als Huawei. Je merkt gewoon aan alles dat ontwikkelen in hun DNA zit.

Veelzijdigheid ICT ontwikkelingen.

Wat mij erg op valt is de diversiteit aan ontwikkelingen waar zij zich mee bezig houden. Uiteraard veel ontwikkelingen op het harde ICT-gebied, waarbij de eigen chipontwikkeling zeer tot de verbeelding spreekt.

Zo heeft Huawei een eigen methode ontwikkeld om eigen geheugenchips te fabriceren, waarmee ze het voor elkaar krijgen de levensduur van All-Flash met 20% te vergroten. Daarnaast zijn er allerlei andere processen waarbij zij hun eigen specifieke chips ontwikkelen.

De diversiteit komt met name naar voren in de samenwerking met andere partijen. Dit hoeft niet direct ICT gerelateerd te zijn. Denk hierbij ook aan LED leveranciers waarbij de slimme lantaarnpaal ontwikkeld is. Al deze ontwikkelingen komen o.a. tezamen in grote projecten zoals SMART city.

Silicon Valley van China.

Shenzhen is een stad met 16 miljoen inwoners. In een paar decennia is Shenzhen van een vissersdorp uitgegroeid tot de hoofdstad van de hightech hardware en is daarmee het Silicon Valley van China. Dit betekent een enorme aantrekkingskracht voor bedrijven en met name jonge mensen. De gemiddelde leeftijd in deze stad is dan ook slechts 34,1 jaar.

Shenzhen kijkt goed naar andere wereldsteden.

Vervolgens zijn ze gaan nadenken hoe ze deze stormachtige groei in goede banen konden leiden, zonder de fouten te maken die andere grote steden over de wereld eerder wel hebben gemaakt.

Het grote voordeel wat Shenzhen heeft, is dat de stad nog grotendeels ontwikkeld moet worden zodat men hier bij de verdere aanleg rekening mee kan houden. Dit in tegenstelling tot andere grote steden die te kampen hebben met een stuk historie

 

Sensoren stroomlijnen het leven.

Dus om het leefklimaat, de veiligheid, het verkeer en de economie te ondersteunen heeft men zwaar ingezet op ICT. Zo zijn in een regio van Shenzhen met 4,1 miljoen inwoners meer dan 1 miljoen sensoren geplaatst die van alles meten binnen deze gemeenschap.

Hierbij kun je denken aan:

  • de druk in brandweerleidingen voor onderhoud en veiligheid;
  • het aantal patiënten die laatste uur op de Spoed Eisende Hulp zijn binnen gekomen, zodat ambulances meteen naar een ander ziekenhuis kunnen rijden om zo de meest efficiënte afhandeling te garanderen;
  • nummerplaat herkenning zodat de doorstroom van verkeer gemeten kan worden op verschillende trajecten;
  • putdeksels met een sensor zodat duidelijk is als een putdeksel niet meer goed ligt door bijvoorbeeld vandalisme of water overlast;
  • het meten van de wachttijd van de balies in een gemeente kantoor, zodat klanten vooraf kunnen kiezen een ander kantoor te bezoeken of om later langs te komen;
  • lantaarnpalen die de lichtopbrengst meten en zelfstandig bepalen wanneer ze aan en uit moeten gaan;

Dit alles geeft het nodige inzicht in het efficiënt doorontwikkelen en besturen van de stad. Natuurlijk wel volgens de waarden en normen die gelden in de Chinese cultuur en die voor ons westerlingen niet altijd even goed te begrijpen zijn. Echter als je kijkt hoe technologie wordt toegepast en samengevoegd met allerlei andere toepassingen, blijft het een zeer indrukwekkend project wat bij mij absoluut tot de verbeelding spreekt.

De vertaling naar het Westerse leven.

Natuurlijk zullen we in het westen nooit alles 1:1 toepassen. Maar wel kunnen we leren van alle ontwikkelingen die daar gaande zijn. Ontwikkelingen waarvan ik overtuigd ben dat wij er ons voordeel mee kunnen doen.

En dan het eten

Persoonlijk vond ik het eten in China een feest. Of het nu al onze Nederlandse wetten en regelgevingen rondom duurzaamheid en dierenwelzijn kan verdragen is een heel ander verhaal.

Daarom vind ik het persoonlijk altijd goed en interessant open te staan en te leren van elkaars cultuur en gebruiken. Want zo, hoe groot- of kleinschalig dan ook, heeft iedereen dagelijks de kans met nieuwe inzichten de wereld steeds weer net een stukje mooier te maken.

Wil je meer weten over mijn reis of over Huawei kun je me uiteraard altijd even bellen.

Ad Kil

Heb je nog vragen n.a.v. deze blog?

Vul onderstaand formulier in of bel ons op 0184 – 615 615. Wij voorzien je graag van de benodigde aanvullende informatie.