Artificial intelligence (AI) en machine learning zijn voor veel bedrijven en organisaties zaken waar ze nog niet echt over nadenken. Maar wist je dat vandaag de dag deze ontwikkeling jou nu al zowel helpt als beschermt? En dit allemaal zonder dat je je hier bewust van bent. Maar niets is voor niets. Dus ook voor de ontwikkeling van AI en machine learning betalen we een prijs. De vraag is alleen ben jij bereid deze prijs te betalen?
Actuele toepassingen van machine learning
De grote techbedrijven van de wereld investeren flink in de ontwikkeling van AI en machine learning. Want wanneer Amazone middels machine learning bijvoorbeeld kan bepalen wanneer een product het best verkocht wordt, betekent dit een flinke boost voor de omzet. Een op het eerste gezicht zinvolle toepassing van AI en machine learning.
De overheid zet machine learning op haar beurt weer in om bepaalde criminele gedragingen van groepen of personen op specifieke plaatsen of momenten te voorspellen. Maar ook om voortvluchtige of vermiste personen op te sporen. Een prima en absoluut waardevolle toepassing van AI en machine learning.
De financiële sector heeft weer heel andere ideeën bij deze ontwikkelingen. Namelijk om het betaalverkeer sneller en veiliger te laten verlopen. Maar dan wel op zo’n manier dat het voor jou merkbaar gebruiksvriendelijker is. Ook hier niets dan lof voor deze toepassing van AI en machine learning.
Machine learning en digitale veiligheid
De hierboven beschreven toepassingen dragen dus allemaal positief bij. Het maakt het leven makkelijker, veiliger en sneller. Maar zoals gezegd is hier wel een hele hoop data voor nodig. Want zonder deze data kan de ingezette ontwikkeling onmogelijk voortgezet worden. Data die, en je raad het wellicht al, dagelijks door ons en over ons verzameld wordt.
Deze data kan de authenticatieprocedure bij applicaties een stuk eenvoudiger en veiliger maken. Met gebruik van uitgebreide gebruikersprofielen kan bijvoorbeeld realtime bepaald worden of de login wel echt ingevoerd wordt door de daartoe bevoegde persoon.
Door het vastleggen van de manier waarop het toetsenbord gebruikt wordt, bepaald of jij wel echt de persoon bent die inlogt? Maar ook door serienummers, IP- en MAC adressen van smartphone en andere apparaten in de buurt te herkennen en registreren, kan gekeken worden of de persoon wel bevoegd is. Wordt hier een afwijking in gesignaleerd is inloggen vanaf dat punt onmogelijk.
Privacy en machine learning
Maar misschien voel je hem al aankomen, al deze voordelen komen wel met een prijs. Er moet informatie over jou als mens verkregen worden. Informatie over wie je bent, wat je doet, waar, met wie, waarom, hoe, wanneer enzovoorts. Maar met de komst van de GDPR is deze vorm van gegevensverzameling en het vervolgens interpreteren van deze data een grote red flag.
Hiermee wordt de doorontwikkeling van deze AI en machine learning ineens een stuk minder logisch. Want we hadden toch net met elkaar afgesproken dat privacygevoelige data de hoogste bescherming verdient? Dit terwijl the next big thing volledig gebaseerd wordt op het verzamelen en interpreteren van deze privacy gevoelige data?
Het grote dilemma rondom AI en machine learning
Het grote dilemma is dus veiligheid en gemak vs. privacy. En ik moet eerlijk zeggen dat is een lastige. Want waar trekken we de grens? Is er straks nog wel een grens? Of moeten we er gewoon allemaal aan wennen dat alles over iedereen bekend is? Is dit misschien het tijdperk van transitie? Misschien vertrouwen we er over 10 jaar gewoon op dat eenieders data ergens veilig opgeborgen staat en is privacybescherming dan gewoon vanzelfsprekend?
Ik ben erg benieuwd hoe jij hierover denkt. Laat je reactie achter in de comments.
Heb je nog vragen n.a.v. deze blog?