SaaS of toch on-premises?
Lees in één overzicht alle voordelen en nadelen van SaaS en On-Premises en ontdek zo wat het best bij jouw organisatie past.
Wat is SaaS?
Software as a service, ook wel SaaS of software on demand genoemd, is software die als online dienst aangeboden wordt. Het grote voordeel is dat je als klant de software niet meer hoeft aan te schaffen. Het enige dat je nodig hebt is een contract met een SaaS aanbieder. Middels dit contract betaal je per gebruiker / per maand voor de software die je afneemt. De SaaS aanbieder verzorgt de installatie, het onderhoud en beheer. Aansluitend kan de gebruiker online de software gebruiken zolang de overeenkomst met de SaaS aanbieder geldt.
Wat is On-Premises?
On-premises software, ook wel on-premise of on-prem software genoemd, is software die lokaal geïnstalleerd is en draait op een specifiek systeem of server. De tegenhanger van On-premises is logischerwijs Off-premises, beter bekend als SaaS.
Voor- en nadelen SaaS/On-Premises op een rij.
Omdat er zoveel gesproken wordt over de voordelen van SaaS, terwijl andere weer vol overtuiging On-prem toejuichen, vonden wij het hoog tijd voor een verhelderend artikel. In onderstaand overzicht vind je alle voor en nadelen van deze twee manieren van het gebruiken van software en de al-dan-niet benodigde licenties.
Kosten bij SaaS en On-premises.
- Bij SaaS wordt betaald voor het werkelijk gebruik, per gebruiker, per maand.
- Bij On-premises zijn er investeringen nodig in hardware, software-licenties, serverruimte en koeling.
Opties en mogelijkheden SaaS en On-premises.
- Bij Saas is de software, middels een aantal instelmogelijkheden beperkt aan te passen aan persoonlijke voorkeuren en of het bedrijfsproces. Deze instelmogelijkheden kunnen behoorlijk verschillen per SAAS-leverancier.
- On-premises software is, m.b.v. het totaal scala aan instelmogelijkheden binnen het software-pakket, goed aan te passen aan ieders persoonlijke voorkeuren en het bedrijfsproces.
Benodigde hardware bij SaaS en On-premises.
- Bij SaaS oplossingen draait alle benodigde hardware bij de leverancier. Een gebruiker heeft alleen een up-to-date internet browser nodig.
- Bij On-premises moet de gebruiker zelf de juiste hardware beschikbaar hebben om de software te laten draaien.
Beveiliging van SaaS en On-premises.
- Doordat de toegang tot de SaaS software via het internet verloopt moet er voor voldoende security oplossingen gezorgd worden.
- Bij On-premises draait de software op een systeem binnen een netwerk. Waardoor het daadwerkelijke gebruik van de software een stuk minder risico’s met zich mee brengt.
Mobiele toegang bij SaaS en On-premises
- Bij SaaS is er altijd en overal toegang via browsers, en dus ook via mobiele apparaten.
- Bij On-Premises is er slechts een beperkte mobiele toegang eventueel via het bedrijfsnetwerk.
Integraties van SaaS en On-premises.
- De integratiemogelijkheden van SaaS oplossingen met andere softwarepakketten zijn afhankelijk van de leverancier.
- Integratie met bestaande software is vaak een minder grote uitdaging dan bij SaaS oplossingen.
Beheer van SaaS en On-premises.
- De SaaS-leverancier zorgt voor goed functionerende software. Ook beheert de leverancier de gegevens van de klant waardoor er goed nagedacht moet worden over GDPR.
- Bij On-Premises is dit alles volledig in eigen beheer.
Updates bij SaaS en On-premises
- De leverancier verzorgt de updates bij een SaaS overeenkomst. De gebruiker heeft hier totaal geen omkijken naar.
- Bij On-premises zijn de tijd en de kosten, die bij updates of problemen in relatie tot updates, volledig voor rekening van de gebruiker.
Benodigde infrastructuur bij SaaS en On-premises
- Bij SaaS heeft de gebruiker alleen een internetverbinding nodig. De leverancier verzorgt de hosting via een datacenter.
- Bij On-premises moeten het aantal werkplekken, servers, en voorzieningen blijvend verzorgt worden door het bedrijf.
Installatiekosten SaaS en On-premises.
- Door het uitblijven van hardware-investeringen zijn de installatiekosten bij SaaS oplossingen laag.
- De installatiekosten bij On-premises zijn hoog door de benodigde hardware en de inzet van specialisten en of tijd van eigen personeel.
Conclusie
De keuze voor SaaS of On-premises is niet alleen volledig afhankelijk van de fase waarin jouw bedrijf of organisatie zich bevindt. Maar ook de manier waarop software binnen jouw organisatie gebruikt wordt is een variabele die een rol speelt in de uiteindelijke beslissing.
Is dit een vraagstuk dat op dit moment speelt binnen jouw bedrijf of organisatie is het zaak hier voorafgaand aan de beslissing goed over na te denken. De juiste keuze hier, voorkomt altijd een flinke financiële teleurstelling in de toekomst.
Heb je nog vragen n.a.v. deze blog?
Vul onderstaand formulier in of bel ons op 0184 – 615 615. Wij voorzien je graag van de benodigde aanvullende informatie.