Selecteer een pagina

IAAS UITDAGINGEN & OPLOSSINGEN ZORG, MKB & OVERHEID.

Infrastructure as a Service is een hot item in de zorg, bij overheden en grotere MKB-bedrijven. Logisch ook want een IaaS maatwerk oplossing biedt grote voordelen qua flexibiliteit, beschikbaarheid en continuïteit. Maar kies je dan voor een private cloud, Hybrid cloud, Community cloud of een Public cloud? Jouw specifieke eisen ten aanzien van TCO (Total Cost of Ownership), de AVG en het security level, de performance eisen van het netwerk en applicaties helpen bij het maken van deze keuze. En als er besloten is budget vrij te maken voor een cloud infrastructure oplossing, ga je dat dan als kundige IT-manager zelf doen? Of schreeuwt een complexe migratie als deze altijd om externe expertise?

Deze blogpost is dus geschreven voor jou als IT-manager of anderszins IT-verantwoordelijke in de zorg, bij de overheid / een gemeente, of bij een grotere MKB onderneming. In dit artikel zoomen we namelijk naast dieper in op eerdergenoemde onderwerpen, ook expliciet in op de specifieke uitdagingen in jouw branche.

IT-managers zijn klaar voor IaaS

Als IT-manager ben je waarschijnlijk al jaren klaar voor de cloud en cloud computing. Toch is de kans groot dat jouw organisatie de infrastructuur nog gewoon grotendeels op de vestigingslocatie heeft staan. De keuze vast te houden aan on premise is meer dan eens het vertrouwen van bestuurders in de continuïteit van cloud computing. Want wanneer de toegang naar de cloud niet beschikbaar is, ligt de hele organisatie op zijn gat. Maar als we onze eigen migratie projecten tegen het licht houden zien we dat er toch een toenemend vertrouwen aan zit te komen. Een mooi moment voor jou als IT-manager om het IaaS balletje toch nog eens stevig onderbouwd op te gooien.

Toenemend vertrouwen in cloud van directie en boardrooms

De algehele voorzichtigheid van bestuurders is goed te volgen door ons als IT- en migratie specialisten. Want zou de cloud inderdaad niet beschikbaar zijn heeft dit operationeel, financieel en eventueel zelfs maatschappelijk grote gevolgen.

Echter wat wij zien is dat keuze voor on premise nooit voortkomt uit een bestuurlijke afkeer voor innovatie. Het is het ontbreken van het totaalplaatje van voor en nadelen. Financieel, operationeel en strategisch. Dit niet in de laatste plaats in combinatie met de angst voor eventuele vendor locking, Want de keuze voor een specifieke cloud-leverancier heeft zoveel impact op de organisatie dat je dit niet zomaar even terugdraait bij een excessieve prijsstijging.

 

Top 3 populaire IaaS modellen in Nederland

Als kundige IT-manager hoeven we je de betekenis van onderstaande cloud computing modellen waarschijnlijk niet uit te leggen. Maar wellicht helpt het je om collega’s met minder vakinhoudelijke kennis de meerwaarde van IaaS in te laten zien. Dus hieronder de top 3 populaire modellen, gevolgd door een korte uitleg over de eigenschappen en toepasbaarheid:

  1. Hybride cloud
  2. Private cloud
  3. Public cloud

Public cloud

Public cloud is gebaseerd op het originele cloud computing model. Dit betekent dat een service provider servers, opslag en eventueel applicaties online beschikbaar stelt. Gebruikers betalen hier veelal volgens het pay-per-usage model.

 

Voordelen Public cloud

Het grote voordeel van een Public cloud oplossing is gemak. Zo is het prettig dat een organisatie niet zelf hoeft te investeren in aanschaf en beheer van resources als mensen en middelen. Ook is een Public cloud eenvoudig op en af te schalen afgestemd op de actuele behoefte van een bedrijf. Dit zorgt er in theorie voor dat er minder budget verloren gaat aan resources die niet gebruikt worden. Want zoals gezegd, bij een Public cloud oplossing betaalt de gebruiker alleen voor hetgeen wat daadwerkelijk gebruikt wordt. Daarnaast staat deze cloud computing oplossing bekend om zijn redundante oplossingen over meerdere datacenters. Een gouden recept voor continuïteit zo het lijkt.

 

Nadelen Public cloud

Maar een Public cloud blijkt organisatie breed moeilijk te managen qua services, opslag en op applicatieniveau. Hierdoor ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de collega’s op de verschillende afdelingen. Maar door het onvermogen dit beheer overzichtelijk te centraliseren, zien we geregeld dat bedrijven onder aan de streep meer betalen dan nodig is. Daarnaast is er in Nederland branche breed het besef dat het gezamenlijk gebruiken van een Public cloud server ook potentiële veiligheidsrisico’s met zich mee brengt. En dat is terecht een risico wat niet elke organisatie zich kan of wil permitteren.

 

Private cloud     

Het grote verschil van een Private cloud ten opzichte van een Public cloud oplossing is dat een Private cloud volledig afgestemd wordt op de specifieke eisen van één bedrijf of organisatie. Daarom is een Private cloud uitermate geschikt voor organisaties met een specifieke behoefte qua architectuur, beveiliging, locatie of applicatie landschap. Een Private cloud wordt dus volledig beheerd voor en door één bedrijf. Dit betekent wel dat de gehele infrastructuur al aanwezig moet zijn of anders direct en eenvoudig uitgebreidt kan worden.

 

Voordelen Private cloud

Vaak wordt er gekozen voor deze vorm wanneer andere cloud computing oplossingen niet meer aansluiten bij de actuele behoefte van een bedrijf. Hierbij kun je denken aan het SLA (Service Level Agreement) of de beloofde uptime garantie die niet meer volstaat. Maar ook de opslag van bedrijfskritische data en de afhankelijkheid van applicaties kan een beslissing zijn om definitief over te stappen naar een Private cloud.

 

Nadelen Private cloud

Maar een Private cloud kent ook nadelen. Vooral wanneer het beheer volledig zelfstandig door een IT-afdeling gedragen moet worden. Vaak betekent dit een tijdelijk of meer permanente groei van de IT-afdeling en daarmee dus een stijging in de personeels- en beheerskosten. Deze zijn namelijk aanzienlijk hoger dan bij een public cloud. Dit mede door de service kosten (SLA). Want ondanks de mate van gebruik, lopen de kosten voor ondersteuning en onderhoud gewoon door. En ook dat is iets wat niet elke organisatie zich kan permitteren.

 

Hybride cloud

Een hybride cloud is een oplossing waar gebruik gemaakt wordt van een mix van on premise, Public cloud en Private cloud. Het idee hierachter is dat deze combinatie van oplossingen een bedrijf of organisatie de mogelijkheid biedt de benodigde of beschikbare resources zowel operationeel als financieel zo efficiënt mogelijk in te zetten. Maar om een Hybride cloud succesvol op te zetten moet deze zorgvuldig en doordacht opgebouwd worden. Hierbij is het essentieel dat voorafgaand volledige helderheid bestaat over locaties, servers, applicaties, API’s en data. Met andere woorden kwalitatieve IT/cloud-architectuur is hier onontbeerlijk. Een goede voorbereiding voorkomt problemen in de toekomst en zorgt ervoor dat software en services ondanks de verschillende publieke en private platforms toch goed met elkaar communiceren.

 

Voordelen Hybride cloud

Bedrijven die voor een Hybride cloud oplossing kiezen hebben de mogelijkheid om bedrijfskritische applicaties en data volledig toe te vertrouwen aan de Private cloud. Alleen de minder essentiële data wordt dan opgeslagen op de Public cloud. Maar ook voor alle data standaard de voorkeur geven aan de Private cloud is een mogelijkheid. In zo’n geval wordt er bij een acuut capaciteitsprobleem automatisch over geschakeld op de publieke variant.  Dus alleen bij een plots grote belasting op het netwerk wordt er geswitched. Hierdoor kan een acute hoge workload nooit negatief invloed uitoefenen op de werksnelheid van bijvoorbeeld essentiële applicaties.

 

Nadelen Hybride cloud

Hybride cloud kent dus vele voordelen. Maar het is technisch gezien wel de meest complexe cloud computing oplossing van de drie. Iets dat ook de nodige druk legt op de kwaliteit van bijvoorbeeld API’s, de IT-afdeling en de stabiliteit van het netwerk. Potentiele continuïteitsissues moeten afgedekt worden met SLA’s om ervoor te zorgen dat proactief beheer en onderhoud geborgd is. Een andere uitdaging is de houdbaarheid van de Hybride cloud. Want wat vandaag een goed idee is, kan volgende maand wellicht wel helemaal niet meer passen. Om dit soort onaangename verassingen het hoofd te bieden is een kundige cloud-architect van Commit-IT de eerste persoon om eens vrijblijvend het gesprek mee aan te gaan bij ambities op dit vlak. Dit zorgt er namelijk voor dat de gekozen structuur de tand des tijds weet te doorstaan. Want waarbij het bij de eerdere twee oplossing nog een keuze is,

“De break-even voor een hybride cloud is afhankelijk van de geboden totaaloplossing in combinatie met de applicaties. Gedurende de gesprekken wordt dit volledig inzichtelijk, zodat er altijd gefundeerd de juiste keuze gemaakt wordt.”

Elke cloud migratie begint met een inventarisatie

De keuze voor één van de 3 cloud modellen is dus zeker niet voor elke onderneming hetzelfde. Daarom is de eerste stap bij een IaaS migratie de inventarisatie van de aanwezig applicaties. Uit onze ervaring blijkt dat dat er namelijk bij grote organisaties altijd veel meer zijn dan in eerste instantie gedacht wordt. Dit zijn veelal applicaties in 3 verschillende soorten:

  • Bedrijfskritische applicaties
  • Afdelingsapplicaties
  • Individuele applicaties

 

Bedrijfskritische applicaties

Dit zijn applicaties als CRM, financiële tools, en de management software. Van deze applicaties is veelal een goede documentatie en een goed beeld wat de kosten zijn en wie er binnen de organisatie mee werkt.

 

Afdelingsapplicaties

Maar bij afdelingsapplicaties en individuele applicaties is dat veelal een stuk minder duidelijk. Afdelingsapplicaties zijn applicaties die gebruikt worden door specialisten van een bepaalde afdeling binnen de organisatie. Elk bedrijf en afdeling kent dit soort applicaties. Een goed voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de grafische programma’s voor de marketingafdeling binnen de zorg, overheid en het MKB.

 

Individuele applicaties

Individuele applicaties zijn applicaties die collega’s zelfstandig gedownload hebben. Meer dan eens is dit freeware, waarvan de herkomst onduidelijk is. En hoe groter de organisatie hoe groter het aantal ongedocumenteerde individuele applicaties. Maar deze freeware heeft ondanks dat toch een mooi plaatsje gekregen in het hart van het bedrijfsnetwerk. Daarmee ontstaat in onze optiek een potentieel onbeheersbare situatie.

 

Classificatie van applicaties

Een inventarisatie is dan ook een perfecte aangelegenheid om de noodzaak van gebruik rondom alle applicaties, de kosten en de potentiele risico’s goed tegen het licht te houden. Vragen die we onszelf stellen bij het bepalen van een juiste applicatie classificatie zijn:

  • Moet er gevirtualiseerd worden?
  • Is het besturingssysteem geschikt voor virtualisatie?
  • Is de applicatie beschikbaar in de cloud?
  • Hoe functioneert de applicatie virtueel?
  • Is er een virtuele database een mogelijkheid?
  • Wat zijn de licentievoorwaarden?
  • Volstaat de virtuele applicatie voor de gebruiker qua functionaliteit?

De volgende stap is dan het bepalen welke applicaties op de nieuwe cloud-omgeving ook weer beschikbaar moeten zijn. Het mag voor zich spreken dat wanneer één of meerdere van de bovenstaande vragen niet positief beantwoord wordt er een nieuwe uitdaging ontstaat. Per applicatie bekijken we, afhankelijk van bovenstaande antwoorden, waar de applicatie het best geplaatst kan worden.

Zo is het dus zelfs mogelijk Legacy of Linux te migreren naar de cloud. De enige voorwaarde is dan wel dat dit op een provate cloud gebeurt. Maar dat is iets waar we nu niet verder op inzoomen. Wil je toch hier meer over weten?

Zelf doen of samenwerken met een cloud leverancier?

Het overstappen naar de cloud heeft dus nogal wat voeten in de aarde. Een goed en grondig voorwerk van de infrastructuur architect is daarbij misschien wel de belangrijkste. Deze zorgt namelijk voor de juiste flexibiliteit, beschikbaarheid en continuïteit op lange termijn.

Maar na het voorwerk komt de bouw van het platform en de daadwerkelijke migratie. Het is onze overtuiging dat je dit als goede functionerende IT-afdeling er niet even bij doet. Daar is een cloud computing project te groot voor en kent het te veel kritische variabelen. Ondersteuning van een kwalitatieve en ervaren partner is in onze optie dan ook een absolute vereiste. Bij de selectie van zo’n leverancier is het belangrijk inzicht te krijgen in de volgende zaken:

  • Wat is de kwaliteit van de netwerkvoorzieningen van een leverancier?
  • Heeft de cloudleverancier naast cloud computing ook netwerkdiensten?
  • Beschikt de IT-partner voor de migratie over verschillende datacenters?
  • Heeft de leverancier een trackrecord met succesvolle migraties?
  • Wat is de ondersteuning die je kunt verwachten van de supportafdeling van de leverancier?
  • Beschikt de leverancier over een migratie-infrastructuur?
  • Hoe zijn de SLA’s van de leverancier opgebouwd?

 

Verwerkersovereenkomst bij IaaS

Aansprakelijkheid is een punt van aandacht bij IaaS. Want een datalek kan plaatsvinden binnen het bedrijf of de organisatie, maar ook bij de serviceprovider waar mee samengewerkt wordt. Als er sprake is van een datalek kan de gedupeerde dus zowel de organisatie als de provider aansprakelijk stellen.

In de verwerkersovereenkomst moeten dus duidelijke afspraken gemaakt worden. Dit over technische en organisatorisch security maatregelen en de eventuele operationele en financiële gevolgen bij een datalek. Het limiteren van eenzijdige verantwoordelijkheid van een van de partijen door middel van onderlinge, door beide goedgekeurde afspraken, is wanneer het er echt op aankomt hier helaas geen optie.

De AVG waarborgt zo dat er schade vergoed kan worden. Dit betekent dat wanneer een ziekenhuis een patiëntendossier lekt, door een hiaat in de security, deze patiënt bij beide partijen verhaal kan halen.

 

Opvolgen van regelgeving AVG bij IaaS

Om de cirkel dan rond te maken blijkt ook nog eens dat veel organisaties een security dreiging of een feitelijk datalek niet opvolgen zoals de AVG het voorschrijft. Dit niet per definitie uit kwaadwillendheid, maar het gebrek aan kennis om ook hier exact te handelen speelt hier een grote rol. Daarnaast is de beoordeling aangaande de ernst van het specifieke voorval in veel gevallen door de betrokken collega’s ook nog eens lastig te bepalen.

Een oplettende IT-manager wederom dezelfde twee uitdagingen:

  • Creëren van draagvlak voor de vele variabelen aangaande cloud computing IaaS.
  • Gebrek aan kennis bij de gemiddelde collega op elk niveau.

 

De glorieuze rol van de IT-manager

Het mag voor zich spreken dat anno 2019 cloud computing niet meer weg te denken is uit de zorg, de overheid en het groot en kleinere MKB. Sterker nog het zal een steeds prominentere rol gaan innemen binnen IT-afdelingen. Het op bestuursniveau niet tijdig meegaan met deze beweging in de markt zet jou als IT-manager vroeg of laat voor een haast onoverkomelijke uitdaging. Hoog tijd voor actie dus.

Maar elke branche wordt gekenmerkt door zijn eigen unieke IaaS uitdagingen. Daarom is er geen oplossing die standaard overal 1:1 toegepast kan worden. Cloud computing is maatwerk dat zorgvuldig afgestemd moet worden op de branche en de organisatie in kwestie. Hieronder daarom kort de grootste cloud uitdaging in jouw branche en de manier hoe Commit-IT daar als ervaren cloud provider en IT-architect tegen aankijkt:

 

IaaS uitdagingen in de zorg

Nieuwe applicaties vragen enorm veel CPU

  • Uitdaging: Moet een zorginstelling altijd voldoen aan de enorme hardware eisen van leveranciers voor een nieuwe EPD?
  • Oplossing: Uiteraard snappen we deze eisen van de software leveranciers om een zo goed mogelijke performance te realiseren. Maar eens te meer zien wij dat na implementatie die hardware maar gedeeltelijk wordt belast. Ons advies is dan ook om bij het ontwerp rekening te houden met de mogelijkheid om capaciteit bij en af te kunnen schalen om zodoende een efficiënt ingerichte omgeving te creëren. De flexibiliteit van cloud capaciteit biedt hier een oplossing.

 

Continue beschikbaar zijn is absoluut essentieel

  • Uitdaging: Hoe borg je met beperkte middelen de 24/7 continuïteit van een ziekenhuis of zorginstelling?
  • Oplossing: Iedere ICT-manager in de zorg weet dat de continuïteit van de automatiseringsomgeving van zeer groot belang is. Deze continuïteits-eis zorgt voor de nodige druk op de IT-afdeling. Maar hoe zorgeloos ben je wanneer het primaire informatiesysteem niet langer in de cloud staat? Aan het einde van de rit is er namelijk toch altijd iemand verantwoordelijk. Vaak zien wij in de praktijk dat de kleine lettertjes qua beschikbaarheid juist van groot belang zijn bij eventuele problemen. Maak daarom een bewuste keuze wat intern blijft en wat niet. Maar zorg sowieso dat je in control blijft.

 

Beschikbaar maken van randapparatuur

  • Uitdaging: Hoe krijgen we betrouwbare koppelingen tussen de apparatuur, specifieke software en de centrale systemen?
  • Oplossing: Binnen de zorg hebben we veel te maken met specifieke applicaties voor specifieke apparatuur. Natuurlijk zou het mooi zijn om deze applicaties vanuit de cloud te benaderen. Maar vaak zien we dat er dan een spagaat ontstaat tussen connectivity enerzijds en security anderzijds. Het advies is dan vaak om die specifieke software on-prem te draaien.

IaaS uitdagingen voor gemeenten en overheden

Hybride cloud omgevingen

  • Uitdaging: Iedere gemeente bezit een schat aan informatie van haar bewoners en zaken die spelen binnen de gemeente. Iedere gemeente wordt geacht zeer zorgvuldig met deze informatie om te gaan en te borgen dat er geen oneigenlijk gebruik van wordt gemaakt. Maar hoe overzie je als ICT verantwoordelijke nog waar alle informatie staat en vandaan komt?
  • Oplossing: Met de komst van cloud oplossingen is het vaak een woud waar je doorheen moet om goed te bepalen waar alles staat en wie er bij kan. Het advies is dan ook om per informatiebron na de gaan waar het staat en wie er toegang toe heeft en welke maatregelen getroffen moeten worden. Dit kan enerzijds een technische beveiliging zijn en anderzijds een bewerkersovereenkomst. Als dit plaatje compleet is kun je zeggen dat je jouw databeheer onder controle hebt.

 

Berichten service box (gegevens makelaar)

  • Uitdaging: Een gemeente heeft een breed palet aan applicaties. Steeds vaker zien we dat deze applicaties als Software as a Service (SaaS) aangeboden worden. Echter heeft iedere applicatie zijn eigen wachtwoorden wat de gebruikers tot wanhoop kan brengen om al deze inlog gegevens te onthouden.
  • Oplossing: SAML, een op XML gebaseerde standaard voor het uitwisselen van authenticatie en autorisatie gegevens tussen domeinen. De volgende stap is een single-sign-on toepassing die ook SAML ondersteund. Dit zodat jouw organisatie een complete oplossing hebt waar je de gebruikers mee helpt en ontlast. Een bijkomend voordeel is ook dat er gelijk voldaan wordt aan de wachtwoord kluis die de BIO per eind 2020 verplicht stelt.

 

On prem, SaaS, Private cloud

  • Uitdaging: Veel applicatie leveranciers dwingen klanten om hun applicatie in een SAAS omgeving af te nemen en bieden geen mogelijkheid mee om het on prem of in een private cloud te draaien. Hoe maak je de keuze wat je zelf blijft doen en wat je als dienst gaat afnemen?
  • Oplossing: Het advies hierin is kijk goed naar de leverancier die de dienst verstrekt en kijk verder dan alleen de functionele kant. Kijk ook eens goed naar de security kant. Want zo kan een heel handig tooltje wat als cloud oplossing aangeboden wordt een grote en nadelige impact hebben op de totale beveiliging.

IaaS uitdagingen voor het groot MKB

Redundant uitvoeren? Kosten versus continuïteit

  • Uitdaging: Daar waar instellingen het vaak hebben over imago schade spreekt een ondernemer over omzet schade of in het ergste geval faillissement. Maar jezelf laten leiden door angst en aanhoudend investeren in het dubbel uitvoeren van alle systemen om uitval tegen te gaan is ook geen optie. Er moet een juiste balans zijn tussen geïnvesteerde kosten en de af te dekken risico’s. Hoe houd je de kosten beheersbaar?
  • Oplossing: Kijk kritisch naar wat downtime kost en zet daar betaalbare meetregelen tegen over. Het redundant uitvoeren van systemen of het huren van een uitwijk locatie zijn mooie oplossingen daarvoor. Wij maken een aantal keer per jaar mee dat het fout gaat omdat verzuimd is te investeren in maatregelen om down time te voorkomen. Spijtig genoeg is het leed dan vaak niet te overzien.

On premiss of uit de Cloud

  • Uitdaging: Hoe weet je of je SaaS of cloud leverancier dezelfde hogen eisen stelt aan beschikbaarheid en veiligheid?
  • Oplossing: Vaak zien wij dat er alleen naar functionaliteit en kosten wordt gekeken en niet naar beschikbaarheid en veiligheid. Het advies is om zeker ook deze zaken tegen het licht te houden om vervelende teleurstellingen achter af te voorkomen.

 

Vervangingen, afschrijvingen

  • Uitdaging: Wel of niet investeren in IT?
  • Oplossing: Als ondernemer heb je een hekel aan die kosten die je niet gelijk gelinked ziet aan je eigen primaire proces. Gevoelsmatig geeft een meubelmaker veel liever geld uit aan een nieuwe machine waarmee je meubels kunt maken dan aan het vervangen van de storage die 4 jaar oud is. Om deze pijn te verzachten wordt dan vaak gekeken naar bijvoorbeeld een cloud oplossing. Want we hoeven dan immers niets te investeren en gebruiken alleen maar wat we gebruiken. En dat is mooi als we sterk groeien of krimpen. Maar hoe vaak gebeurt dat in bijvoorbeeld 3 jaar? Bijna niet en dus is die flexibiliteit helemaal niet nodig en een investering uitgesmeerd over 4 jaar valt dan zeker mee. Sterker nog, het is vaak aanzienlijk minder. Dus als we niet oppassen nemen we op basis van emoties een verkeerd besluit.

Kosten in bedwang houden

  • Uitdaging: zelf licenties & hardware aanschaffen?
  • Oplossing: Dat IT geld kost weten we dat we super afhankelijk zijn van IT weten we ook. Wij zien vaak dat de complexiteit binnen de IT zorgt dat er soms verkeerde besluiten worden genomen. En verbazingwekkend genoeg is dat niet eens altijd de techniek maar vaak de kostenstructuur. We worden bij cloud computing verleid met kleine bedragen per user, per maand, per onderdeel. Door deze opzet ben je snel geneigd te zeggen dat het goedkoper is. Totdat je een vergelijking gaat maken voor het totaal op 3 jaar, 4 jaar en 5 jaar. Vaak zien wij dat als je niet naar de cloud gaat maar alles zelf aanschaft in het beheer uitbesteed je na 3 jaar goedkoper uit bent dan wanneer je voor een cloud oplossing kiest. Daarbij moet dan wel aangegeven worden dat je dan wel minimaal 3 jaar met je hardware en belangrijker nog met je licenties moet doen. Ons advies is dan ook bekijk dit soort besluiten ook eens over meerdere jaren.

 

IaaS Inzicht omzetten naar actie

Maar nu zoals eerder gezegd de directie en de board rooms de steeds meer de trend zien en de marktbeweging volgen, staan voor jou alle seinen op groen om cloud computing zaken voor jouw organisatie goed te regelen. Een goede voorbereiding is hierbij essentieel. Want ook al zijn de voordelen op beslissingsniveau in grote lijnen duidelijk, moet het totaalplaatje nog wel in begrijpelijke taal overgebracht worden. De essentie hierbij is generiek voor elke branche:

  • Flexibiliteit
  • Performance
  • Gedeelde verantwoordelijkheid

Men hoeft geen kundige IT-manager te zijn om te zien dat niet meegaan met de trend van cloud computing een strategie is de niet lang standhoud. Er komt dan vanzelf een moment dat er niet dóór, maar vóór de organisatie is besloten dat er nu overgestapt moet worden naar de cloud om alles draaiende te houden. En dat zet jou als IT-verantwoordelijke een nadelige positie en tegelijkertijd voor een gigantische uitdaging.

“Er komt dan vanzelf een moment dat er niet dóór, maar vóór de organisatie is besloten dat er nu overgestapt moet worden naar de cloud om alles draaiende te houden.”

Conclusie

Kijk per onderdeel of het geschikt is om in een private of public cloud te draaien. Let hierbij op zaken als afhankelijkheid, flexibiliteit, connectiviteit, veiligheid en kosten. Op basis van deze gegevens kun je een weloverwogen besluit nemen wat de te volgen weg is. Maak hierbij vooral gebruik van de kennis en ervaring die in de branche beschikbaar is. IT-bedrijven met specifieke branche ervaring zoals Commit-IT voorzien in deze kennis en ervaring.

De uitdaging is alle neuzen binnen jouw organisatie dezelfde kant op te krijgen. Beslissers moeten budgetten beschikbaar stellen, terwijl je collega’s zich aanpassen aan de nieuwe manier van werken. En of dat al niet genoeg is, ben jij ook nog gewoon je kennisniveau up-to-date aan het houden. En dan niet alleen over IaaS. Nee je weet ook alles over cyber security, VDI, thin clients, disaster recovery, BIG vs BIO, HIX, en nog veel meer

Dus wie zegt dat IT-manager een eenzijdig functie is weet niet waar hij het over heeft. Daarom zeggen wij liever; een goede IT-manager is de stille kracht achter de schermen van elke moderne en florerende organisatie.

Over Commit-IT

Commit-IT is een IT-bedrijf in Zuid-Holland dat nauw samenwerkt met IT-managers en bestuurders in de zorg, bij de overheid en het groot MKB. Samen met bestaande IT-afdelingen van deze bedrijven en organisaties leveren we IT-ondersteuning in diensten en uren. Dit altijd om de efficiëntie te bevorderen en de continuïteit te borgen.

Heb je zelf een IaaS of cloud computing uitdaging?

Vul onderstaand formulier in of bel ons op 0184 – 615 615. Wij voorzien je graag van de benodigde aanvullende informatie.